Zöldnek lenni jó: hogyan válthat vállalkozásod is zöldre?

Blog > Zöldnek lenni jó: hogyan válthat vállalkozásod is zöldre?

A vállalati fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás  

A vállalati fenntarthatóság egy innovatív üzleti megközelítés, amely hosszú távú értéket teremt azzal, hogy beilleszti a zöld módszereket és technológiákat a működésébe, mind belső, mind külső szempontból.  

A környezettel kapcsolatos pozitív változásokról szól, amelyek belülről indulnak, de az ügyfelekre is kiterjednek. Amikor a vállalkozás a társadalmilag felelős döntéseket az alsó, munkavállalói szint részévé teszi és ezeket az értékeket beépíti a márkájába, az kihat a fogyasztói döntésekre is.  

A Nielsen tanulmánya szerint a felmérésben szereplő válaszadók 52%-a vásárlási döntéseit részben a termék csomagolása alapján hozza meg, így vásárlás előtt ellenőrzik a címkét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az adott márka elkötelezett-e a pozitív környezeti hatások mellett. Egy másik felmérés szerint a munkavállalók 92%-a olyan munkahelyen dolgozna szívesen, mely elhivatott a fenntartható környezet iránt! 

Mivel egyre több embernek fontos a környezet védelme, és alkalmaz környezetbarát megoldásokat saját háztartásában is, elvárja, hogy a vállalkozások is hasonló lépéseket tegyenek a maguk szintjén. 

A tavasz és a nyár nagyszerű időszak a vállalkozások számára is, hogy átgondolják eddigi gyakorlataikat és törekedjenek a környezetbarátabb megvalósításokra.  

Elképesztő, hogy néhány apró változtatásnak mekkora hatása lehet. 

Készen állsz a változásra? A vállalati fenntarthatóságot többféle módon is beépítheted a vállalati kultúrába. 

Íme néhány zöld üzleti tipp: 

1. Győződj meg arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtők könnyen elérhetők a munkahely különböző területein. 

2. Elektronikus üzeneted a képernyőn tekintsd meg, ahelyett, hogy szükségtelenül kinyomtatnád. Csökkentsd a papírhulladékot azáltal, hogy a dokumentumokat elektronikus úton küldöd el. 

3. Spórolj meg energiát azáltal, hogy energiatakarékos üzemmódba állítod vagy kikapcsolod a berendezéseket és a számítógépeket, amikor nem használod őket. 

4. Használj környezetbarát és újrahasznosított papírt a fák megmentése érdekében. 

5. Palackozott víz helyett igyál csapvizet, használj vizespalackot vagy újratölthető kulacsot. 

6. Ha lehetséges, csökkentsd utazásaid, és találkozóit interneten (videókonferencia beszélgetések) keresztül bonyoltsd le. 

7. Ösztönözd munkatársaid, hogy autó helyett gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel járjanak dolgozni (autómentes napok, bringázz a munkába-mozgalom). 

8. Ha lehetséges, vásárolj helyi válalkozásoktól a külföldi áru helyett.  

9. A lehető legnagyobb mértékben működj együtt környezetbarát beszállítókkal. Hozz létre partnerségeket más környezetbarát vállalatokkal és szervezetekkel. 

10. Szervezz újrahasznosítási programokat a vállalaton belül vagy szervezz közösségi takarítást, szemétszedést.   

11. Vegyél részt a Föld Napja (április 22.) tevékenységeiben a közösségén belül (pl. faültetés, húsfogyasztás csökkentése vagy húsmentes napok bevezetése, autómentesség, műanyagok és vegyi anyagok száműzése). Ezek között sokféle olyan tevékenység van, mely a mindennapokba is beépíthető. 

12. Vegyél részt ökokonferenciákon és szemináriumokon, hogy többet megtudj a vállalati fenntarthatósági gyakorlatokról.  

13. Vásárolj környezetbarát termékeket, beleértve az üzleti ajándékait is.  

+1 Oszd meg értékeidet: nagyon hasznos a zöld változások bevezetése a vállalaton belül, de a legjobb módja annak, hogy ez a vállalati kultúra részévé válljon, ha megosztod ezeket az értékeket a munkatársakkal, ügyfelekkel, partnerekkel is. Ezzel bizalmat teremtesz és közelebb hozod az embereket. 

A vállalati fenntarthatóság, a környezet védelme iránti elkötelezettségét terjeszd szélesebb körben is, weboldaladon és a közösségi médiában egyaránt. Szervezz oktatást a környezeti kérdésekről, terjeszd tudásod szélesebb körben is. 

GreenBee Dekor többféle környezetbarát ajándékot kínál. Ötletekért válogass webáruházunk kínálatában.

További blogcikkeink

Különleges virágzó üdvözlőlapok

Különleges virágzó üdvözlőlapok

Az év vége mindig az összegzés és az összetartozás ideje. Közelednek az Ünnepek, mi pedig szeretnék meglepni pár kisebb-nagyobb ajándékkal mindazokat, akik fontos szerepet töltenek be életünkben.

bővebben
A zuzmó, mint alapanyag

A zuzmó, mint alapanyag

Az izlandi zuzmó hegyvidékek talaján, valamint északi erdők aljnövényzeteként tömegesen megtalálható, szívós mohaféle, és a rénszarvasok kedvenc csemegéje. Tudj meg többet róla ebben a cikkben!

bővebben
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0