Az izlandi zuzmó hegyvidékek talaján, valamint északi erdők aljnövényzeteként tömegesen megtalálható, szívós mohaféle, és a rénszarvasok kedvenc csemegéje. A belőle készült szirupot köhögés csillapítására használják. Ezért nem is találkozhatunk köhögő rénszarvassal. 🙂
A termesztett zuzmót a gyártó a kíméletes, kézzel történő betakarítást követően természetes tartósítószerrel (növényi glicerin) kezeli és az egészségre ártalmatlan ételfestékkel festi különböző színűekre. Maga a leszedett növény eredetileg natúr fehéres színű.
A fenti stabilizálási eljárás eredményeként egy friss, élőnek kinéző „öröknövény”-t kapunk, mely tovább már nem nő, és további gondozást sem igényel. Illata visszaidézi a természet, az erdő üdeségét.
Hosszú évekig (élettartama 15-20 év) gyönyörködhetünk benne, ha pár apró dologra odafigyelünk:
Beltéri növény, bárhová tehetjük a lakásban, még sötét helyre is, ugyanis fényt nem igényel (közvetlen napfénytől, hőforrástól viszont tartsuk távol).
Öntözni, spriccelni, beáztatni egyáltalán nem szükséges, sőt nem is szabad (ez sajnos végzetes lenne számukra)
A levegő páratartalmának kitűnő indikátora: ha túl alacsony a páratartalom, zuzmónk szárazabb lesz, de ahogy normalizálódik az ember számára is amúgy ideális (40-60%-os) páratartalom, növényünk is újra visszanyeri élénkségét, puhaságát.
Amint látjátok, a fenti szabályok közül kettő pontosan megegyezik a Szörnyecskék c. filmben is ismertetett fontos tudnivalókkal. 🙂 Az ottani 3. szabálytól (éjfél után tilos etetni) ez esetben azt hiszem további magyarázat nélkül eltekinthetünk.
A tartósított zuzmóból készült ajándéktárgyak tehát gondozásmentes, természetes, különleges díszei helyiségünknek.